fbpx

Ledová Praha 2018

 2. 2.—4. 2. 2018  Praha

Ve dnech 2. – 4. 2. jsme se jako každý rok zúčastnili
celorepublikové akce Ledová Praha.

Náš výlet do Prahy začal v pátek dopoledne na čáslavském nádraží. Po přesunu vlakem a metrem na pražský Pankrác do ZŠ Plamínkové, kde jsme již několikrát bydleli, jsme vyrazili poznávat Prahu. Naše první kroky vedly k památníku na Vítkov. Tam jsme si prohlédli sochu Jana Žižky a v budově památníku navštívili výstavu k 100. výročí založení ČSR. Dále jsme přes Staré Město zamířili k Muzeu Karlova mostu, jehož prohlídka nám vyplnila volný čas před vrcholem dne, projížďkou Pražskými Benátkami. Naše plavba začala v doku Judita, který je ukryt pod jednou z prvních kleneb Karlova mostu. Během asi 45minutové plavby jsme několikrát podjeli Karlův most a zajeli i do Čertovky a viděli třeba dům, ve kterém se točili Chobotnice z 2. patra.

Sobotní den jsme zahájili vydatnou snídaní, potom jsme se přesunuli na Malou Stranu. Zde jsme měli objednané Muzeum alchymistů a mágů staré Prahy. To je umístěno v tajuplném podkroví domu, který obýval sám Edward Kelly. Průvodce nám sdělil velmi zajímavou informaci, a to že proslulý anglický spisovatel William Shakespeare se pravděpodobně přátelil s Kellym a během návštěv v Praze sbíral inspiraci pro svá díla. Po prohlídce jsme si prohlídli Pražský hrad a také jsme zavítali do Zlaté uličky, kde jsme si prošli tamní obchůdky. Následoval přesun na Václavské náměstí, kde jsme měli pauzu, abychom se mohli naobědvat. Odpoledne jsme navštívili čtvrť Josefov, v níž se nachází Muzeum diamantů. V rámci expozice jsme si mohli projít celým procesem diamantu od vzniku až po jeho prodej na burze. Na závěr jsme si prohlédli kopie některých světově známých diamantů. Dokonce se nad muzeem nachází i obchod, kde se dají diamanty koupit. Nalezneme tam levné za pár stovek, ale i drahé za desítky tisíc. Naše další kroky vedly do Policejního muzea, které jsme nenavštívili poprvé. Ihned po příchodu jsme zhlédli ukázky zásahů různých policejních útvarů a poté jsme si celé muzeum prošli. Naší poslední zastávkou byl 21. ročník koncertu Děti dětem. Během dvou hodin se představili finalisté dětské soutěže Porta. Taneční skupiny, dvojice i jednotlivci nám opět ukázali, co vše umí. Zvláštním hostem večera byla již podruhé za sebou Heidi Janků. Během koncertu došlo také k předání putovních pohárů předsedy vlády v různých uměleckých oblastech (melodie, rukodělná činnost…), předávali je předseda Pionýra Martin Bělohlávek a prezident Nadace dětem 3. tisíciletí Michal Pokorný. Po koncertu následoval návrat do školy.

Náš poslední den začal podobně jako sobota. Čekala už pouze jedna zastávka – Tančící dům, kde se konala výstava k výročí narozeni Josefa Lady. Tři patra byla plná jeho tvorby jak jeho výkresů, které všichni známe z kocoura Mikeše, tak jeho kreseb. Na závěr jsme vyjeli na vyhlídku na střeše Tančícího domu. Ledovou Prahu jsme tak symbolicky zakončili pohledem na celé město. Poté jsme se vrátili do školy pro batohy a vyrazili na Arkády na oběd. Po hodinové pauze jsme se metrem přesunuli na Hlavní nádraží, po příjezdu vlaku jsme nastoupili a vyrazili domů, do Čáslavi. Ledová Praha se nám jako každý rok velmi líbila a už se těšíme na další rok.

Děkujeme za podporu!

© 2024 Pionýr, z. s. — Pionýrská skupina Čáslav